Zoek uw duikentra

Over IAHD

Geschiedenis:

Maurice ParryDe International Association for Handicapped Divers (IAHD) is in 1993 in Zweden door Maurice Parry opgericht met als doel duikinstructeurs op te leiden in het omgaan en opleiden van duikers die een lichamelijke beperking hebben. Omdat elke instructeur van een gerenommeerde duikorganisatie hieraan deel kon nemen, zijn de IAHD opleidingen vanuit Zweden over heel Europa uitgewaaid.

Klaas BrouwerIn 2000 heeft de Nederlander Klaas Brouwer de leiding van de IAHD overgenomen. Onder zijn leiding groeide de IAHD zo snel over de wereld dat de organisatie in logistieke en management problemen kwam. Door deze snelle groei werd een deel van de controle in het veld verloren waardoor onder andere de registratie en brevettering van cursisten en instructeurs niet goed meer verwerkt kon worden.

In 2007 heeft Klaas Brouwer daarom contact opgenomen met de World Organisation of Scuba Diving (WOSD), een organisatie die al de IAHD opleidingen in haar systeem had verwerkt. Klaas Brouwer wist dat zij een registratie en brevetteringssysteem hadden dat deze problemen kon oplossen. Hierop heeft de WOSD haar systeem zo aangepast dat de IAHD een deel hiervan kon gebruiken voor dit doel.

WOSDGerard OijnhausenFred SiebersOmdat Klaas Brouwer het rustiger aan wilde gaan doen, heeft Klaas Brouwer, op 1 januari 2010, de volledige leiding overgedragen aan de World Organisation of Scuba Diving (WOSD). Sindsdien is de IAHD een volledig zelfstandige non-profit dochteronderneming van de World Organisation of Scuba Diving (WOSD). Onder leiding van Gerard Oijnhausen en Fred Siebers is de uitstraling en de structuur van de IAHD volledig aangepast om te kunnen gebruiken in de eerstvolgende jaren. Niet alleen zijn de opleidingen gemoderniseerd en uitgebreid, maar ook zijn de opleidingen onder andere geschikt gemaakt voor mensen met een geestelijke beperking. Daarnaast is ook de management structuur tussen het hoofdkantoor en het veld aangepast waardoor er een snellere en directere communicatie mogelijk is.

De organisatie bestaat uit valide mensen en uit mensen met een beperking die allemaal het doel van IAHD nastreven. De beste manier om dit te doen is door de mensen te laten ervaren dat je ook met een beperking kan duiken. Er bestaan maar weinig beperkingen waarbij je niet mag duiken. De wijze van beperking en de manier hoe je met deze beperking omgaat, verschilt van persoon tot persoon.

Doelstellingen:

De IAHD heeft als doel het promoten, ontwikkelen en uitvoeren van scuba duikopleidingen voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en voor instructeurs die mensen met een beperking willen opleiden. Tevens wordt als doel gesteld om duikreizen te organiseren voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking en om de faciliteiten vooraf goed te inspecteren op klantvriendelijk gebruik ten aanzien van mensen met een beperking. Ook streeft IAHD naar duikplaatsen met faciliteiten voor mensen met een beperking zodat die tijdens een duik eenvoudig te bereiken zijn.

IAHD wil ervoor zorgen dat mensen met een beperking dezelfde kwaliteit opleiding, diplomering en duikavonturen kunnen ontvangen als valide mensen.

Opleidingen:

IAHD heeft haar (duik)opleiding pakket zo samengesteld dat deze volledig in de richtlijnen valt zoals die gesteld zijn door het Europese Comité voor Standaardisatie (CEN) en door de International Organization for Standardization (ISO). Door deze richtlijnen zijn de IAHD opleidingen ISO-gecertificeerd. Het verkrijgen van deze ISO erkenning betekent dat de IAHD opleidingen erkend zijn door meer dan 163 landen in de Wereld.

IAHD:

Postbus 171
7940 AD Meppel
Nederland

M: +31 (0)622 939930

Copyright 2014 IAHD | Ontwikkeling Clear Communications

Back to the top ∧