Opleidingen IAHD

Duiken is één van de meest toegankelijke sporten voor mensen met een beperking. Vanaf het moment dat je onderwater bent heb je het gevoel dat je in een heel ander deel van de wereld terecht bent gekomen. Je voelt je vrij, gewichtloos en veilig. Zo bevind je je nog op de kant en zo ben je één met het water en de onderwaterwereld.

VrijheidVanwege de gewichtloosheid is het duiken voor velen weggelegd. Voor mensen met een beperking is duiken vaak een therapie. Het gevoel dat ze tijdens het duiken ervaren is dat ze al hun beperkingen vergeten en in sommige gevallen neemt het zelfs de pijn weg. Ook is vastgesteld dat je door middel van het duiken kunt revalideren. Het heeft een positieve reactie op de fysieke en mentale gesteldheid.

De International Association for Handicapped Divers (IAHD) geeft je de optie om te leren duiken onder begeleiding van professionele, goed getrainde instructeurs om je een onvergetelijke tijd onder water te geven. Binnen de IAHD zijn er ook speciale opleidingen waarbij je leert om mensen met een beperking te begeleiden en/of op te leiden.

Indien een persoon met een beperking een duikopleiding bij IAHD wil volgen, dient er eerst de zogenaamde
"3 x JA" vraag beantwoord te worden:

 • JA, de persoon met de beperking wil de opleiding volgen;
 • JA, de arts geeft toestemming om de opleiding te volgen;
 • JA, de IAHD instructeur wil de opleiding aan de persoon geven.

 • Als hieraan is voldaan, staat niets je nog in de weg om gebrevetteerd IAHD duiker te worden.

  Om de veiligheid van het sportduiken te bewaken is het een ongeschreven wet dat je nooit alleen duikt. Bij de IAHD kennen we daarnaast ook een zogenaamd "partner-level" brevet. Hierdoor is het voor bijna iedereen mogelijk om een internationaal erkend duikbrevet te halen. Afhankelijk van de beperking wordt dan het aantal personen die de duiker begeleid uitgebreid tot 2, 3 of zelfs 4 duikers.

  Wij wensen je veel succes en plezier met jou (duik)opleidingen.

  IAHD:

  Postbus 171
  7940 AD Meppel
  Nederland

  M: +31 (0)622 939930

  Copyright 2014 IAHD | Ontwikkeling Clear Communications

  Back to the top ∧